piatok 21. októbra 2016

Prečo som sa prestala rozmaznávať alebo začiatočníčka v ZERO WASTE




Rozmaznávať sa. Neznamená to chodiť každý týždeň do wellnes, na masáž, kupovať si drahé veci, či chodiť jesť do reštaurácií. Rozmaznávame sa drahou a zbytočnou kozmetikou, pohodlnosťou hľadať ekologickejšie alternatívy, rozmaznávame sa produktmi z reklám, ktoré nám masírujú mozog, rozmaznávame sa vitamínmi z lekárne, ktoré vôbec nepotrebujeme...

 Pred skoro dvoma rokmi som urobila najlepšie rozhodnutie vo svojom živote a stala som sa vegánkou. Životná filozofia, životný štýl, nový pohľad na svet. S touto zmenou stravovania sa začalo meniť viacero vecí. Čím ďalej, tým viac som sa zaujímala o oblečenie, kozmetiku, triedenie odpadu, veľkosť svojej ekologickej stopy. Nebudem to už zdržovať o ďalšie hipisácke reči, takže pridávam pár mnou vyskúšaných a overených rád, ktoré sa týkajú kozmetiky a starostlivosti o telo :) :



VLASY: Nepoužívam žiadne chemické šampóny, kondicionéry, tužidlá, laky na vlasy, gély. Objavila som šampónové mydlá značky NATURINKA. Prírodný ručne vyrobený šampón obsahujúci zmes rastlinných olejov, BIO bambucké maslo a vždy iný esenciálny olej. Šampón si výborne poradí s  lupinami, svrbiacu pokožkou a nadmernú mastivostí vlasov . Vhodný pre všetky typy vlasov.
,,Šampóny Naturinka sú vhodné na každodenné použitie. 
Vyrobené tradičnou metódou za studena. 

OBSAHUJE IBA RASTLINNÉ PRODUKTY. 
NEOBSAHUJE  palmový olej, chemické konzervanty a iné syntetické látky. 

NETESTOVANÉ na zvieratách.
Zloženie: olivový, kokosový a ricínový olej, bambucké maslo, esenciálny olej z Levanduľa lekárskej, extrakt z grepových jadier, voda, hydroxid sodný.“

Po prvom umytí som chcela to mydlo hodiť do koša. Mydlo síce penilo, ale nie tak ako môj starý NORMÁLNY šampón, nevoňalo tak prenikavo ako môj NORMÁLNY šampón a moje vlasy sa mi po dlaniach nekĺzali ale boli suché a tvrdé ako slama. Keďže som doma už nemala žiadny iní šampón, vlasy som si nechala voľne usušiť. Na druhý deň som zistila, že som si mydlo poriadne z vlasov nevymyla, preto som ich mala hneď mastné. Povedala som si, že to predsa len vydržím a dám mydlovému šampónu šancu:


   Vlasy po 2 týždňoch. Bez zásahu, jedine prírodný šampón. Vlasy mám prirodzene kučeravé.

Používam mydlový šampón už viac ako mesiac a vlasy sú už moje! Že ako to myslím? Tým, že si umyješ hlavu šampónom, kondicionérom, si vlas obalíš umelým „filmom“, ktorý ho má chrániť. Tým si zase oslabuješ imunitu. Čím viac dáme telu možnosť aby prejavilo svoju prirodzenú odolnosť, tým bude silnejšie. 

  po 5 týždňoch

FARBA NA VLASY:
Vždy som chcela byť ryšavá. V lete mi slnieCko vlasy vyťahá do blond-medena a na jeseň som skoro ryšavá, ale chcela som byť úplne a celý rok :D 
Asi tak 3x od svojich 18-tich rokov som si vlasy zafarbila klasickou chemickou farbou, hlava štípala, smrdelo mi to, tak som s tým prestala. Potom som objavila hennu. Prvé farbenie bol boj, žltá bola celá kúpelňa, ale boj som nevzdala a na druhý pokus už som to zvládla sama aj bez žltých uší :D.








HREBEŇ NA VLASY:
So zmenou šampónu prišla aj zmena hrebeňa. Na RAW festivale v Bratislave bol malý krásny stánok STROMY A ŽIVOT, kde ma viac ako produkty zaujala pani ktorá to predávala. Také nádherne strieborné dlhé a zdravé vlasy som ešte nevidela!:). Tak som si okrem drevenej príborovej lyžičky kúpila aj drevený hrebeň. Po prvom použití to bola láska. Vlasy sa mi doň nezadrhávajú, je šikovný a ľahký. 

MAKE UP:
Nepoužívam. Prestala som pred nejakým časom. Nepotrebujem to, nemám čo skrývať a príde mi to prirodzené :). Samozrejme, že nejaké tie malovatká mám a keď idem na svadbu, party a podobne, tak sa namaľujem. Je to skôr o tom, že si tie veci už nekupujem, a používam tie, čo mám, alebo si vyberám cruelty free kozmetiku.  Najčastejšie používam riasenku a ceruzku na obočie od ALVERDE.




ODLIČOVANIE/TELOVÝ KRÉM/ZUBNÁ PASTA:
Dve slová - kokosový olej. Na všetko! Je voňavý, jemný, hydratuje, hojí rany, zvlhčuje, nedráždi. Koniec hlásenia! :D

Čo sa ale týka odličovania, dosť som riešila vatové tampóny. Vadilo mi, že sú jednorázové. Hľadala som a našla! Na jednom festivale v Prahe, ktorý bol zameraný na zdravé, eko, bio, vegan a raw veci, som objavila jeden stánok. Slečna tam predvádzala a predávala hubičku na odličovanie, kde nepotrebujete odlićovacie prostriedky a to ani na vodeodolný makeup! 
Čože?! Tak som si ju kúpila a vyskúšala doma a...zázrak! :D

Je to hubička z microfibry, ktorá odstraní make-up, dokonca aj vodeodolný, len použitím vody. Hubićku potom len preperiem v rukách s mydlom a nechám usušiť v kúpelňi. Takto ju používam už viac ako pol roka a vyzerá stále ako nová!
Kto neverí, nech objednáva alebo zájde do predajne v Brne. Ja som ju kúpila všetkým ženám vo svojej rodine a kamarátkam tiež. Každá si ju pochvaľuje!

www.balneotrade.cz/Odlicovaci-houbicka-d14.htm






ZUBY:
S klasickou plastovou CURAPROX kefkou som si čistila zuby veľmi dlho. Najprv som prestala používať zubnú pastu a nahradila ju kokosovým olejom zmiešaným s kurkumou. To som používala asi pol roka. V Brne som objavila “kartáček YONI“ zo Salvadory perskej. Poradili mi ho kamarátky, ktoré ho používali. Páčilo sa mi na ňom, že nie je z plastu, nepotrebujem pastu, môžem si zuby čistiť kdekoľvek. Keď som ho začala používať, pridalo sa k týmto superlatívm ešte to, že je to sranda! :)
Používam ho viac ako pol roka a neplánujem sa ani omylom vrátiť ku kefke a zubnej paste. Mám lepší kontakt so zubami, žiadne kazy, žiaden zápach, žiaden odpad.
Stránky, kde sa dozvieš viac: http://yoni.cz/

Pre lepšiu hygienu používam dve veľkosti medzizubných kefiek od curaprox, zubnú niť a na vypláchnutie Xylitol. 

Xylitol je brezový cukor. Najlepšie je kupovať 100% brezový cukor z Nórska alebo Fínska. Je preukázané, že v severských krajinách, kde sa tento cukor pridáva skoro do všetkých lokálnych polotovarov alebo ako klasické sladidlo, je veľmi nízke percento zubného kazu. 
Stačí si dať malú lyžičku cukru po umývaní zubov do ústnej dutiny a niekoľko minút prevaľovať jazykom po celých ústach a robiť takzvaný plugging.
Skvelé sú aj xylitolové žuvačky alebo bonbóny. Dajte pozor a čítajte zloženie! 

Mne sa osvedčili tieto od značky Hugo:






                                                                              Xylitol od ekoláska.sk ale kúpite ho v zdravej výžve.




DEODORANT:

Som začala nešťastne riešiť v lete, v tých najväčších horúčavách..Dopotrebovala som svoju starú Rexonu a ďalšiu som kupovať nechcela. Takže sprcha a kokosový olej. Kedže som celé leto chodila na bicykli a všeobecne som sa dosť potila, bol kokosák málo. Naklikala som si na webe eko deodorant a o dva dni som mala doma PONIO “pazúch“. Je to tuhý deodorant, chráni, vonia, nefarbí, je eko a je to slovenský výrobok. 

Na výber viacero vôňí. Viac na www.ponio.sk












SPRCHA a PEELING:
Žiaden sprchový gél, telové mlieko do sprchy, peny do kúpeľa...zbytočnosti! Používam mydlo. Tiež od značky NATURINKA. Zložením je čisto prírodné, s veľkým výberom, vôňí. Ak cestujem, mydlo si hodím do malej krabičky na jedlo a cestuje so mnou. Tak isto ako šampón.

 







Pelling-si robím cca raz za mesiac. Naučila som sa to, keď som pracovala v kaviarni, kde sme usadeninu z kávy vyhadzovali.
Ja som si ju brala do krabičky a domov. 
Zmiešala som ju s olejom, pridla pár kvapiek citrónovej šťavy a v sprche som si touto zmesou vydrhla pokožku. 
Ide to jednoducho opláchnuť. 
Telo, aj sprcha, neboj! 
Pokožka jemná, krásne vonia kávou a je hebká.
















MENŠTRUÁCIA:
Menštruačný kalíšok! Najväčší objav! Najviac ľutujem to, že som ho neobjavila skôr. Menštruačný kalíšok je umelá nádoba, ktorú ľahko ohneš, vložíš si do vagíny a tým sa do nej zbiera krv. Po cca 2-4-6 hodinách (podľa toho, aké silné to mávaš), kalíšok vyberieš, krv vyleješ, kalíšok opláchneš, znova jednoducho ohneš a opäť vložíš dnu. Po skončení menštruácie kalíšok vyvaríš vo vode a tým ho dezinfikuješ. Mne sa to podarilo na prvý krát, vôbec som to v sebe necítila, nič mi nepretieklo, bola som s tým v lese na túre, v bazéne, v práci, v noci. Nikdy žiaden problém. Mnoho žien má odpor voči krvi ktorú vidí, ale pre mňa je to prirodzené. Veď to vychádza zo mňa, tak čo na tom má byť odporné? Pre mňa sú odpornejšie vložky a tampóny plné chémie, ktoré som roky používala. Je to výhodné aj finančne. Kalíšok kúpiš od 350Kč/12eur a vyššie a ženám vydrží viac ako 10 rokov!!! Keď si vezmeme, že menštruácia trvá 5 dní, každý deň cca 7-9 tampónov, to je 45 tampónov za jeden cyklus! Cyklus máme každý mesiac, to je 540 tampónov za rok!!!


Nebolo by úžasné nepoužiť už NIKDY ŽIADEN? Kúpiš v zdravých výživách, v lekárňach, cez internet. Na výber sú veľkosti S/M/L podľa toho, či už žena rodila alebo nie. Na výber je už viacero značiek. Ja som si vybrala podľa farby, kedže všetky sú cca rovnaké.










Ďakujem, že ste to vydržali až sem, rada som sa podelila o svoje skúsenosti! Nepoľavujem, hľadám ďalšie alternatívy a nabudúce článoček o ZERO WASTE v bežnom živote, domácnosť, nakupovanie!




4 komentáre:

  1. Ja určite vyskúšam peeling a deodorant :)
    Ďakujem za pekné čítanie a nové inšpirácie!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V tomhle článku jsem se našla ... od veganství, před jiné mytí (u mě tedy mouka), domácí deodorant a nově i kalíšek ... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super nápady Julka :) kalíšok dobrá vec, aj odličovací tampónik, yoni či kávový píling ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem, máš super stránku s dobrými nápadmi.

    OdpovedaťOdstrániť