utorok 14. novembra 2017

Prečo je Bali ostrov Bohov alebo 8 vecí, ktoré by ste pred návštevou mali vedieť

B a l i 

             je indonézsky ostrov nachádzajúci sa na západnom konci súostrovia Malé Sundy,  medzi ostrovmi Jáva na západe a Lombok na východe. Patrí medzi jednu z 33 provincií v Indonézii s hlavným mestom Denpasar na juhu ostrova. Ostrov Bali má na šírku asi 153 km a na dĺžku cca 112 km, rozlohu 5632 km². Najvyššou horou krajiny je v súčasnosti aktívna sopka Mount Agung s nadmorskou výškou 3142 metrov nad morom.  Okrem Mount Agung je na ostrove ešte sopka Mount Batur. 
Na ostrove žije 3 551 000 obyvateľov. 93,2 % obyvateľov sú hinduisti a zvyšní vyznávajú islam. Majoritní obyvatelia sú Indonézania. Ostrov patrí aj medzi veľké turistické destinácie a je známy pre rozvinuté umenie ako tanec, sochárstvo, hudba, maľby, spracovanie dreva a  kovu.




Bali a letenky:


Budeme predpokladať, že sa na Bali chcete dostať zo Slovenska alebo Česka. My na hľadanie leteniek používame aplikáciu Skyscaner. Najlepší čas na pozeranie a kupovanie leteniek je v noci medzi 3-5h ráno a "najhorší" čas je v pracovných dňoch v čase obeda. Rada by som Vás upozornila na príliš lacné letenky. Je nesmierne náročné cestovať na Bali aj s jedným prestupom, napríklad v Dubaji. Preto si veľmi pozorne pozrite koľko prestupov zahrňuje letenka a aké veľké budú medzery medzi odletmi. Verte mi, 11h na letisku stráviť nechcete. A preto je lepšie pustiť ešte tých pár stoviek a zaplatiť si letenku s maximálne s dvoma prestupmi.

Bali a doprava:


Prvé, čo Vás na Bali zarazí do sedadla v taxíku cestou z letiska na Váš hotel, bude doprava. Teraz to už beriem s humorom a balijskú dopravu milujem, ale prvé pocity boli CHAOS, MOTORKY, TRÚBENIE, MOTORKY, DEZORIENTÁCIA, MOTORKY, ŽIADNE PRAVIDLÁ, MOTORKY, TRÚBENIE, ŽIADNE SMEROVKY, MOTORKY!!! 

Z prvého pohľadu sa to môže zdať ako absolútny chaos! Na Bali ma prekvapilo, že nemajú verejnú dopravu MHD, žiadne medzimestské autobusy, zastávky.Všade len /90%/ motorky, zápchy, no katastrofa. Avšak opak je pravdou. Balijská doprava je dokonalá ukážka organizovaného chaosu. Zhora to musí vyzerať podobne ako v mravenisku. Každý vie, čo má robiť a kedy to má robiť. Predbiehať zľava, obiehať cez chodník? Žiadny problém! A ako to funguje? DOKONALE! Bali je oproti Českej republike rozlohou 20x väčšie a nehodovosťou sa dostáva len o 3% vyššie. Ak si chcete Bali naozaj užiť, prenajmite si motorku. Vyskúšajte to, neoľutujete! Balijci sú veľmi trpezliví, často Vás, ak vidia, že ste neskúsení, nechajú prejsť. Platí pravidlo, že čím väačší a odvážnejší si, tým rýchlejšie sa po Bali prepravuješ :D
A benzín? 1 liter za 7 tisíc rupií/14Kč/0,54e. A to sa už oplatí, nie?! :)
Ak nieste tak odvážni, prepravujte sa taxíkom. Ak chcete mať istotu, že taxikár pustí taxameter a vy sa odveziete za VEĽMI dobrú cenu, vždy hľadajte svetlomodré taxíky s označením Bluebird. Kým sme na to prišli, brali sme si akéhokoľvek chlapíka s autom, čo na nás zakričal: ,,TAXI?!" 
Pre porovnanie: Za 10km cestu neoficiálnym taxi sme zaplatili cca 200 tisíc rupií/cca 400Kč/13eur. Pričom sme neskôr za takú istú trasu oficiálnym Bluebird taxíkom zaplatili 20 tisíc rupií/cca40Kč/1,30eura. To je rozdiel, čo?! :D

oficiálne taxi-Bluebird


Bali a náboženstvo:


Ako som už v úvode spomínala, Bali je z väčšej časti hinduistický ostrov (93,2%). 
Najsvätejší a najväčší chrám na Bali je Pura Besakih. Je to zoskupenie 22 chrámov postevných vedľa seba pod holým nebom. Postavenie trvalo 300 rokov.

Ilúziou  je z hinduistického pohľadu celý náš hmotný svet, ktorý postráda slobodu. Sloboda sa volá „mokša“. Kým sa nedosiahne „mokša“, hinduisti veria, že duša bude pokračovať v reinkarnácii, pokiaľ nepochopí pravdu. Každý človek sa po smrti reinkarnuje na základe jeho skutkov v tomto živote, teda na základe karmy – princípu príčiny a následku. Hinduisti, na rozdiel od iných náboženstiev, ktoré veria v reinkarnáciu, nepodceňuje význam súčasného prevtelenia a nezakladá na tom, aké skutky mu predchádzali v minulých inkarnáciách. 






Hinduisti pripúšťajú, že ak človek porušuje základné ľudské pravidlá, môže zostúpiť v ďalšej inkarnácii nižšie, teda stať sa zvieraťom. Počet reinkarnácií závisí na tom, koľko toho človek v živote pochopí a ako sa bude správať. Môže sa stať, že sa človek v živote "prebudí", to znamená, že v sebe zobudí duchovnú silu a lásku. Tým pádom sa vymaní z kolotoča reinkarnácií a dostane sa do sveta Dévov, čo sú Vyššie Bytosti.

Bali a ceremónie:


Bali má mnoho druhov ceremónií, ktoré sa dodržujú stále a za každých okolností. Balijci sú veľmi veriaci národ, ktorý si svojich Bohov nechcú za žiadnych okolností rozhnevať. Prvé, čo Vás na bali zaujme, budú celkom určite malé "tanieriky" alebo misky, vytvorené z palmových listov, v kt. sa ukrývajú rôzne drobnosti, sladkosti, kvety, niekedy káva alebo cigarety. 
Sú to obetné dary Bohom, ktoré Balijky každý deň, niekoľkokrát vynášajú pred dom alebo pred svoj obchod. ktoré sú viditeľné každý deň. Tieto obetné dary sa tiež pripevňujú na motorky, dávajú sa za stierače áut alebo do stredu križovatiek, aby sa posvätili cesty a bezpečnosť šoférov. 

Typický balijský obetný dar


Ďalšími ceremóniami sú pohreby. Zabudnite na čiernu farbu a trúchliacu rodinu. Hinduisti veria, že po smrti odchádza duša na šťastnejšie miesto, ako je tu na svete. Ceremónia je veľká, farebná, hlučná a zúčastňujé sa na nej nielen rodina, ale aj celá dedina. Ja som na balijskom pohrebe nebola, jediné čo viem, je z rozprávania. Je asi zvláštne, keď napíšem, že sa na nejaký balijský pohreb teším..ale


Bali a psy:

Psy sú neoddeliteľnou časťou ostrova Bali. To pochopíte hneď, keď na Bali priletíte. Psy sú na ceste, pri domoch, na pláži, v obchodoch, pred reštauráciami, proste všade! Vyzerajú neohrabane, špinavo, často veľmi chudo a vyzerá to tak, že sú to psí bezdomovci. Čo ale nie je pravda. V princípe, patrí každý pes niekomu. Dosvedčuje to obojok alebo aspoň šatka okolo krku. Nie je to však ten náš európsky spôsob vlastnenia psa. Žiadny bálijec so psom nespí v posteli, nedovolí mu jesť jeho jedlo priamo zo stola alebo ho nehladí a nemazlí sa s ním. To na Bali nikdy neuvidíte. Balijske psy sú samostatné, tvrdohlavé a svojské osobnosti. Žijú si svoj život na ulici. 
Okrem typických plemien balidogs /oficiálne balijské plemeno/ môžete stretnúť aj iné plemená psov. Je to však veľmi zriedkavé. Je to veľmi drahý a zdĺhavý proces, priniesť si na ostrov Bali svojho psa. Predchádza tomu veľká byrokracia, veľa poplatkov a to nehovorím o vystresovaní samotného zvieraťa, ktoré by muselo cestovať aj 3 dni a potom byť mesiac v balijskej karanténe, kým by sa konečne dostalo k Vám. Keď ale nejaký beloch prisťahovalec /balijsky BULE/ túto procedúru podstúpi, potom áno, môžete vidieť belocha, ako sa mojká so svojím psom :)



Každý z miestnych nám hovoril, že tieto psy nie sú nebezpečné. Ale pár krát sa nám stalo, že sme sa večer, za tmy, vracali na motorke domov a pár psov na nás vybehlo z tmy. Stalo sa to aj, keď sme šli po západe slnka domov z pláže v oblasti Canggu a Pererenang. Krvi by ste sa vo mne nedorezali, tak som sa bála! Ale je pravda, že väčší rešpekt majú z mužov, inak reagujú na ženy, ktoré majú menštruáciu a inak reaguje pes v preplnenom živom meste Semyniak ako v malej oblasti ďaleko od ruchu veľkomesta.

Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, balijský psy sú pre ostrov veľmi prospešní. Tým, že nie sú pravidelne krmení, hľadajú svoj zdroj potravy inde. A tak ich uvidíte ako vyberajú koše, dojedajú zbytky pri pojazdných stánkoch s jedlom /WARUNG/ alebo vyjedajú posvätné obetné dary. V oblastiach, kde sa kvôli riadenej redukcii psov premnožili potkany a aj choroby spósobené výskytom potkanov, sa dokázal pozitívny vplyv psov v ľudských obydliach na ostrove Bali. Sú to čističi, zberači.
Ostrov Bali, by bez nich nebol to, čo je. 
O prípady zranenia psa alebo odvrhnutých šteniatok sa stará projekt BAWA, oficiálna balijská organizácia.


Je potreba ich rešpektovať, v žiadnom prípade nehladkať /objavujú sa už psy, ktoré vyrastali s európanmi na Bali u nich doma, vtedy sa môžete majiteľa opýtať na pohladkanie. Nie všetk psy sú bez domova/, veľmi sa im neprihovárať. A snažte sa do žiadneho nezamilovať. Je ilegálne vziať si psa z Bali.


Bali a peniaze:

Oficiálnou menouna ostrove Bali je indonézska rupia. A skvelá správa? Po príchode na Bali sa z Vás stanú milioári! Nie, nesrandujem! Indonézska rupia má tak nízku hodnotu, že po zmene bankoviek z eur alebo českých korún, sa Vám všetk bankovky niekoľkokrát znásobia.






Indonézska rupia má šesť bankoviek a šesť mincí /viď foto/.

Aktuálny kurz na euro je:
 1 € = 15993.65 IDR

Aktuálny kurz na českú korunu je:

1 CZK (česká koruna) =622.278  IDR (indonéská rupie) 
Pri prepočítavaní z rupií na české koruny mám jeden trik. A to, že z počiatočnej ceny v IDR /indonézskych rupiách/ odrátam tri nuly a to, čo mi zostane vynásobim dvoma. Tak napríklad voda stojí 5000IDR. Mínus tri nuly to máme 5 a 5x2 je 10. Takže voda stojí  približne 10 českých korún/je to menej ako 10, to počítanie nie je presné, je len orientačné/. Trik na prepočítavanie na eurá nemám..

Pri dovolenke na Bali z Českej republiky Vám poradím, aby ste si doma zmenili české koruny na doláre. Jednoduchšie to na Bali zmeníte v zmenárňach, ktoré sú označené ako MONEY CHANGER.



Pri dovolenke na Bali zo Slovenska si môžete nechať eurá a tie zmeniť na IDR.

Samozrejme môžete platiť kartou alebo si vybrať IDR priamo z bankomatov na Bali, ktoré sú skoro všade. Tu Vás však upozorním, že budete platiť 2x. Raz svojej banke za výber v zahraničí a raz spoločnosti, ktorá vlastní bankomat. Ďalší zádrhel pri vyberaní z bankomatu je, že naraz nevyberiete viac ako /max./ 1,5 milióna rupií /2410Kč/ /93,75eur/.

Pri cenách ešte ostanem. A to sú ceny v reštauráciách. Na jedálnom lístku dole uvidíte, či daný podnik započítava do ceny 10% do štátnej pokladnice a 5% za servis, ktorí Vám bol poskytnutý. Ak je to aj na bločku, vtedy nedávame sprepitné. To už je započítané v cene.



Bali a dovolenka:

Poďme sa trochu porozprávať o dovolenke na Bali. Najdôležitejšie je zistiť, aký typ dovolenkára ste. Je rozdiel ísť na Bali do hotela s all inclusive a nevystrčiť nos z resortu alebo ísť na Bali na vlastnú päsť, bývať v hoteli u miestnych a prepravovať sa motorkou. Je rozdiel, ak ste vylehovač plážový alebo dobrodruh ostrovný.. :D srandujem, ale je to veľmi dôležité.

Oblasti hlavného mesta Denpasar, mesta Semyniak a Kuta sú veľmi známe rušným životom. Ak milujete plné ulice, hlučné nočné podniky, zábavu do rána, plné pláže, drinky do ruky a vysoké ceny, tieto mestá sú pre Vás. Počítajte však s tým, že sa tu už ťažko zjednávajú ceny /vďaka Rusi../, obchodníci, čašníci a predajcovia sú unavení a často bez úsmevu. Tieto mestá sú pre mňa balijským Las Vegas a popravde, mňa osobne to vôbec neláka.

Oblasť v ktorej sme žili a budeme žiť na Bali, je oblasť Canggu. Je to pomaly sa rozvíjajúca časť Bali, cca 1,5h autom z letiska. Túto oblasť sme si zamilovali. Ľudia s'tu usmievaví za každých okolností, je to tu komornejšie, rodinnejšie. Pláže sú tu čierne, sopečné. Ak si však vyberiete túto oblasť, musíte sa prepravovať svojou motorkou alebo si najať vodiča. 

Ak sa chcete potápať, skvelé je to v oblastiach Padangbai, Kubu, Kuta, Denpasar alebo úplne na severe ostrova. Možnosťou sú aj okolité ostrovy Gili /Gili Air, Gili Meno a Gili Trawangan/. 

Ak máte radi prírodu a umenie a na pár dní Vám nebude chýbať more, zájdite si do mesta Ubud. Pre mňa najčarovnejšie mesto na Bali. Rýžové polia, chrámy, opičí les, umenie, architektúra, kopa raw a vegan reštaurácií, najkrajší a najväčší trh s umením, oblečením, doplnkami, šperkami, hudobnými nástrojmi, dreveným riadom a vlastne so všetkým, čo potrebujete tak veľmi, až pri odchode musíte kupovať ďalší kufor, aby ste to mali kam naskladať..ako my.. :D

Či už si vyberiete ruch veľkomesta, tiché potápanie alebo sopečné pláže verte, že nebudete sklamaní. 
Nebojte sa vystúpiť z komfortnej zóny all inclusive a resortov a ubytujte sa u miestnych napríklad cez www.booking.com. Za menej peňaží ako v hoteli Vás ubytujú, poradia Vám rôzne vychytávky, urobia Vám skvelé raňajky alebo si len tak pokecáte a nasajete tú pravú energiu ostrova. 



Bali a jedlo:

Jedno slovo-WARUNG. Toto indonézske slovo zmanená obchod. Je to buď pojazdné auto, kamenná búda alebo celkom pekná skororeštaurácia, v ktorej nájdete všetky typické balijské jedlá ako        Nasi goreng, Satay, Gado-Gado. Základom jedál je smažená ryža. K tomu sa pridáva vajce, zelenina alebo mäso, či tempeh alebo tofu. Typické balijské jedlo, som ochutnala na ostrove Gili Meno a bola to ryža s kokosovým mliekom a tofu a bolo to veľmi dobré. Je to krásna ukážka toho, ako sa dá vegánsky a za lacný peniaz najesť na Bali. 


Typický pojazdný balijský warung


Warung aj so sedením




 Pre mňa je ale najväčšie lákadlo ovocie! To nádherné, dozreté sladučké exotické ovocie! Keď sme na Bali, užívame si ho každý deň!



Dvojkilová papája za 20 centov, niekoľko druhov manga, melóny, ananás, môj najobľúbenejší salak, rambutan, jackfruit, durian, mangosteen. Ach! Už teraz sa mi zbiehajú sliny, mňam!!!


Všade na ulici nájdete takéto stánky s ovocím a zeleninou, banánovými listami, ktoré sa používajú ako obaly na jedlo /zerowaste, haha :)/ a orieškami.

Nebojte sa predajcu poprosiť, nech Vám dá ochutnať ovocie, ktoré nepoznáte.
Oplatí sa to, my sme takto ochutnali všetko balijske ovocie a sami zistili, ktoré nám chutí a ktoré zase nie. A verte mi, durian fakt nie je môj šálok kávy! :D

Pre jednoduchú pomoc, ako nájsť vegánsku alebo raw reštauráciu podľa oblasti a mesta, kde sa na Bali nachádzate je skvelá pomôcka webová stránka www.happycow.com.

Medzi moje najobľúbenejšie reštaurácie patrí The Seeds od Life a Alchemy v meste Ubud, v meste Semyniak reštaurácia Divine earth, Spicy Coconut a vegánska zmrzlina Gelato factory, v oblasti Canggu reštaurácia Alkaline, v meste Sanur je to reštaurácia Malaika Secret Garden... je ich veľa a všetky nájdete na happycow :)

Raňajkové smoothie bowl v Nalu bowls Semyniak

raw tempeh a kokosový orech v Earth Cafe Semyniak

raw tacos a raňajková ovocná kaša v Spicy Cononut Semyniak



bruscetty, pizza a SOL bowl v The Seeds of life Ubud


Či už na bali alebo kdekoľvek inde, užívajte si prítomný okamih, pretože ten už nikdy nevrátite späť. Pozitívne myšlienky vedú k pozitívnym činom. Na tom je založený každodenný život balijských obyvateľov. Nech je taký aj ten Váš.

Terima kasih /ďakujem/, Levandjulka :)


















2 komentáre:

  1. Harrah's Casino Atlantic City to reopen Friday - DRMCD
    Harrah's Atlantic City will reopen Friday, December 김천 출장마사지 8. 광명 출장샵 The property, which has been 파주 출장샵 in operation since 1980, has 원주 출장마사지 been welcoming guests 태백 출장샵

    OdpovedaťOdstrániť