pondelok 2. októbra 2017

Prečo jedlo nevariť alebo čo je to RAW živá strava?



Píše sa 21.storočie, rok 2017, svet prechádza veľkou zmenou. Naše myslenie sa nezadržatelne posúva a hlad po informáciách je nezastavitelný. Už nám nie je jedno, odkiaľ pochádza obsah nášho taniera. Pýtame sa, hľadáme, skúmame a objavujeme. 


A práve o tom je RAW Vegánska strava. Zaraďovať do jedálnička čo najviac čerstvých potravín, skúmať aké kombinácie sa k sebe hodia, objavovať nové a nové potraviny. 

Áno, schválne píšem raw VEGÁNSKA strava. Laik, ktorý si chce vygoogliť, čo RAW strava znamená, dostane takúto odpoveď:

,,Vitariánstvo je istou formou vegetariánstva alebo vegánstva. V závislosti od typu životného štýlu a od požadovaných výsledkov zahŕňajú raw diéty výber zo surového ovocia, zeleniny, orechov, semien, vajec, rýb (napr. sushi), mäsa ( napr. carpaccio) a nepasterizovaných mliečnych výrobkov."




Čítať toto zhrnutie, bolo aj pre mňa samú prekvapenie. Ale nemilé.

Je mnoho spôsobov ako sa dá vitariánsky stravovať, avšak živočíšne produkty by k tomu určite patriť nemali.


Správna definícia RAW VEGAN stravovania je:

,,RAW VEGAN stravovanie zahŕňa zeleninu, ovocie, niektoré druhy orechov a strukovín a semená, ktoré je možné tepelne upravovať do štyridsiatich dvoch stupňov. V RAW VEGAN strave sa nepoužívajú žiadne živočíšne produkty."





Niekto si môže myslieť, že RAW stravovanie je veľmi zložité. Sama za seba Vám môžem povedať, že stravovanie, nech je akékoľvek, bude presne také, aké si ho nastavíte. Je zložitejšie uvariť vegánsky knedlík alebo rozmixovať si raw polievku? Je zložitejšie upiecť vegánsky koláč alebo vytvoriť pár datlových guličiek? 
Niekto si može myslieť, že k RAW stravovaniu potrebuješ 15 kuchynských robotov. Moj partner, fungoval rok na tejto strave s tyčovým mixérom a teplovzdušnou rúrou /na sušenie/. Až postupne sme si kúpili kvalitný mixér, sušičku, odšťavňovač a špiralizér.



Znalosti o RAW Vegan strave som nadobudla počas vzťahu so svojím partnerom. Tri roky je bez mäsa, dva roky na celoročnej vitariánskej strave /viac na michalshark.cz/.
Začali sme spolu bývať, tak bolo logické, že som prestala variť. Nechýbalo mi to, práve naopak, veľmi mi to vyhovovalo. Doteraz, ale nie som 100% na RAW VEGAN strave. Nastavila som si to 90/10. 
90% RAW a 10% VEGAN. Zistila som sama na sebe, že tento sposob mne a môjmu telu vyhovuje najviac. Občas si sparím brokolicu, nevyhýbam sa vegan dezertu, milujem vegánske jogurty, či tofu. Neobmedzujem sa, ale stále tvorí 90% mojho jedálničku čerstvá zelenina, ovocie, freshe, šaláty, domáce raw krekry, orechy, datle..


Všetko ale záleží na Vás. Možete sa stravovať bez všetkých týchto pomocníkov. Umyť a nakrájať si zeleninu a ovocie, nabrať si hrsť orechov, pochutnať si na sušenom ovocí nie je vôbec zložité. 

Stačí si čeknút instagram a hneď máš inšpiráciu: The raw boy, jonny_juicer, FullyRawKristina, morerawfood, rawfoodcousine, absofruitlymel, rawvana, raw_manda, levandjulka, raw_for_you .





Nie však každému stačí takéto stravovanie. A od toho je tu raw cousine. Ide o prepracované kombinácie ingrediencií v RAW kvalite, ktoré by sa mali chuťovo aj vizuálne podobať klasickým vareným jedlám. V RAW kvalite si teda vieme pripraviť napr. chlieb, knedlíky, torty a koláče, plnenú zeleninu/bez zapekania/, burgre, pizzu, klobásky a veľa iného. Všetko však bez tepelného spracovania. Receptov je plný internet a už vyšlo aj mnoho RAW kucháriek, takže nebude problém sa inśpirovať.
Vždy by ste však mali dbať na rovnováhu v jedálničku. Čerstvé potraviny nič nenahradí a prílišné kombinácie môžu mať zlý vplyv na trávenie.


Čo Vám prinesie RAW VEGAN stravovanie?
-Ak dodržíte kalorický príjem a nebudete jesť len sladké RAW VEGAN jedlá, môžem zaručiť úbytok váhy. Prirodzene a bez hladovania.
-Nával energie. Presne taký, aký sme mali všetci pri prechode na vegan stravu. Bude Vám stačiť menej hodín spánku, v práci budete pozornejší a oveĺa viac aktívnejší
-Zmena pleti, celkové rozjasnenie tváre. Mnohí pozorujú aj zmenu farby očí /dokonca z hnedej na modrú!/
-Žiadne ťažké jedlá, znamenajú ľahšie trávenie.
-Pocit plnosti bez ťažkeho žalúdka.




Čo Vám vezme RAW VEGAN stravovanie?
-Spoločné jedenie s priateľmi. Nie všade sa najete RAW, takže buď pozvete priateľov či rodinu do RAW reštaurácie alebo si dáte vy nejaký šalát. Avšak mnoho vegan reštaurácií už ponúka aj raw jedlá ako napríklad Forky`s v Brne.
-Niektoré potraviny. Fazule/okrem mungo a adzuki/, tofu, cestoviny, múku, zemiaky, ryžu...
-Rýchlejšie trávenie znamená aj častejšie jedenie

Aby to neboli len slová a slová, prikladám aj dva recepty. Jeden, na RAW VEGAN krekry/náš každodenný chlebík/ a úžasnú paradajkovo-olivovú pomazánku:

Krekry:
/Na 5 poschodí sušičky/
300g hnedého ľanu
100g zlatého ľanu
100g pohánky
200g slnečnice
1dcl tamari
1 cibuľa
2-3strúčiky cesnaku
soľ, čierne mleté korenie, oregano, bazalka
Postup:
-Ľan, pohánku a slnečnicu si namočíme na min.5h do vody. Po 5 hodinách všetko postupne vymixujeme dohladka, môžeme nechať hrsť ľanu nepomletého. Všetko spolu premiešame spoločne s korením, tamari, roztlačeným cesnakom a rozmixovanou cibuľou. Podľa potreby dosolíme, či prilejeme tamari.
Roztierame na papier na pečenie. Krekry nesmú byť príliš tenké/mrvili by sa/ ani príliš hrubé/sušili by sa veľmi dlho/. Sušíme 8 až 10hodín - podľa výkonnosti sušičky, na. 42stupňov. Následne nakrájame či nalámeme na ľubovolný tvar, najlepšie na kocky. Skladujeme v suchu. vydržiaaj mesiac. Najlepší snack na cesty!

Paradajkovo-olivová pomazánka na krekry:
-200g paradajok /najlepšie cherry alebo veľké domáce/
-2 sušené paradajky v oleji 
-lyžica oleja zo sušených paradajok
-1mrkva
-5zelených olív
-3 veľké lyžice vody z olív
-1 čajová lyžička lahôdkového droždia
-polovica malej červenej cibule
-soľ, mletý rímsky kmín, kurkuma, kari, oregano, lístky čerstvej bazalky/nemusí byť/
Postup:
Všetko nakrájame a zmixujeme. Podľa chuti dokoreníme.






Či už si vyberieš RAW VEGAN stravovanie ako chvíľkovú zmenu alebo ako životný štýl, nebudeš ľutovať ani v jednom prípade. Každá skúsenosť obohacuje. Treba vyskúšať všetko a ostať pri tom, čo Ti najviac vyhovuje.




















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára