streda 28. februára 2018

Bývali sme v hoteli duchov a skĺzli sa po hasičskej tyči v meste Ubud

Ubud je perla Bali. Podľa mňa je to aj srdce tohoto ostrova. Je to mesto, ktoré netreba obchádzať, aleobjavovať. Najväčšou "chybou" alebo nedostatkom Ubudu, je to, že nie je pri mori.
Nachádza sa pod najväčšou sopkou Agung. Kultúrny a duchovný život je pre Ubud typický. Spája sa tu moderný život, krásne kaviarne, nové reštaurácie a yoga hodiny na každom kroku so spiritualitou miestnych ceremónií a prenádherných chrámov.



V Ubude som bola niekoľkokrát a nikdy som nevynechala tri veci:
-objavovanie nových raw a vegan reštaurácií
-miestny trh s oblečením, doplnkami, riadmi do kuchyne, miskami, kozmetikou a milión ďalšími vecami v centre
-objavovanie nového zaujímavého ubytovania

Tentokrát sme šli na výlet s našimi kamarátmi Jankou a Krištofom. Krištof našiel ubytovanie, kde nás zaujal jeho názov Sully vegetarian resort! Samozrejme sme to hneď bookli a vyrazili. Po príchode sme sa nestačili diviť. Názov zmenili na Sully vegetarian vegan resort SPA.

ČOŽEEEE?! WAU!! :)

Na recepcii sme si začali všímať, aký veĺký, ooobrovský je tento rezort. Prechádzali se uličkami pomedzi veľké poschodové budovy, v ktorých ale nikto nebýval. Jedna, druhá, tretia a nikde nikto len my a personál. Prišli sme k našej budove, vysokej snaď štyri poschodia. Pred ňou sedel personál, asi desať mužov a ako inak, dávali si povestný balijský oddych. Kedže bolo dusno, hneď sme prahli po bazéne. Ten prvý, bližšie pri vchode vyzeral už skoro ako močiar a bála som sa, že je jediný, avšak úplne na konci pozemku bol druhý. Fakt dlhý s príjemným výhľadom na rýžové polia. Avšak kvalita vody, okolie bazénu, nepoužívaný bar, staré lehátka, nefunkčné sprchy, všetko nasvedčovalo tomu, že tu nie je niečo v poriadku..

Padli prvé teórie:
-že sa tento resort premenoval na vegetarian a vegan, aby nalákal všetkých veganov a potom ich v noci v spánku ticho zabil
-že tento rezort bol v období svojho postavenia najväčší a najkrajší hotel, ktorí vlastnil nejaký európan, ktorý sa o to prestal starať a tak to chátra
-že manažérom sa stal balijec /a to bola pravda, manažérka je balijka/, ktorí nemajú veľmi bussines zmýšľanie a žijú pre dnešok :)


Hádali sme a hádali, kým sme sa čľapkali v polozakalenej vode. Fotky na internete často klamú, to vieme. Tentokrát sme sa o tom presvedčili na vlastnej koži. Hotel musel byť skutočne nádherný vo svojich rokoch najväčšej slávy. V izbách sú použité vyberané materiály, izby sú celkom veľké, výhľady ohromujúce, stavby skvostné a prepracované do detailov. Ako veľmi ma teda prekvapilo keď som zistila, že noc tu stojí 150 tisíc rupií /cca 300Kč/, /cca 10eur/...? Ak budete v meste Ubud, určite si to prídite pozrieť. Možno spoločnými silami a podporou tohto zabudnutého nádherného rezortu dosiahneme jeho vzkriesenie. Na sekundu sme o tom, že tu ostaneme a zvelebíme ho, premýšľali aj my! 

Takže lowcost cestovatelia a milovníci tajomna, či súkromia, tu je vaše kráľovstvo :)



Potom sme sa šli najesť, vlastne prežrať sladkým do reštaurácie The Seeds of life, ktorú veľmi odporúčam! Robia skvelé jedlo, úžasné sladkosti a majú vlastný tonic bar. Najlepšie jedlo pre nerozhodné, tak ako som aj ja, je SOL Bowl, ktorá je spojením všetkého dobrého, ako nori riasa, cuketové špagety, kokosová slanina, hummus, avokádo, kimchi, zelenina a rôzne druhy omáčok. Skvelá je aj miso polievka, ktorá je zahriata na raw teplotu, sushi s karfiolovou ryžou a pizza. Dezerty sú famózne všetky. Niektoré sú dokonca aj "nut free", čiže bez orechov. Ceny sú primerané kvalite jedla.

Na obed sme nemohli minúť Sayuri healing food. Pre mňa je to majsterka, bohyňa v príprave raw food. Keď sme v Sayuri boli s Michalom prvý krát, dokonca sme tam majiteľku, samotnú Sayuri aj stretli osobne. Je to krásna, energická žena pôvodom z Ázie. Na Bali sa zamilovala do svojho chlapa a do mesta Ubud, kde otvorila svoju reštauráciu. Kúpila som si jednu z jej kuchárok, ktoré si sama vydala. Skoro som odpadla, keď som sa začítala, že Sayuri má 46 rokov!!!! Pre predstavu, Vám postnem jej fotku:


Úžasné, však?

Ponúka varené vegánske aj nevarené raw jedlo. Úžasné dezerty, krásne na pohľad a lahodné na chuť. Každý deň má denné menu, z ktorého si môžete vybrať. Ak by ste tu mali byť len jeden jediný krát, ja odporúčam raw falafel burito a Michal raw lasagne. Sayuri si pestuje vlastné huby KOMBUCHA, čo sú vlastne fermentované huby, veľmi zdravé, avšak ja im neviem prísť na chuť nikde na svete.. :/
/RAW falafel burito s kokosovou slaninou/

Posilnení sladkým aj slaným jedlom sme sa presunuli na slávny UBUD MARKET. A tu Vám poradím jednu dôležitú vec: ZJEDNÁVAJTE CENU! Vysvetlím:

Večernou zastávkou bola ALCHEMY restaurant. Čisto raw reštaurácia, v srdci Ubudskej džungle. Otvorený priestor s bielym drevom, kde krásne prefukuje a príjemne sa sedí. 

Odporúčam asi všetko z ich menu, mala som tu asi 70% jedál a dezertov a nikdy mi nič nechýbalo. Ak máte radi pizzu ale nemáte radi tú raw s tvrdým semienkovým cestom, dajte si v Alchemy pizza Aloha! Tenké cesto je mäkké a prevoňané talianskymi bylinkami. Áno, som ten typ, čo si dáva ananás na pizzu a čo! :D

Z dezertov nás vždy odpáli raw bounty bar, ktorá chutí ako kokoska z detstva, mňam! Ak bude veľmi teplo, dajte si jeden z ich raw zmrzlinových pohárov, ale pozor, je to poriadna porcia, verte mi!

 Po noci v tajomnom hoteli Sully resort, sme sa ráno prebudili do krásneho dňa. Kam si zájsť na raňajky? V Ubude je už nejaký čas otvorená kaviareň/reštaurácia CLEAR CAFE v jednej z centrálnych uličiek. Už pri vstupe Vás očaria dvere, ktoré sú ako vstup do Narnie! :) 


V menu si vyberú všetci - mäsožravci, vegetariáni, vegáni aj vitariáni! :) 
Skvelé raňajky sme začali kávou s kešu mliekom, ja som si dala raw granolu s ovocím, Michal dva mYlk shake, ako majú napísané v menu, jeden čokoládový a jeden jahodový. Oba skvelé, s kešu mliekom, ovocím a kokosovou zmrzlinou. 
Okrem dobrého jedla, zaujme neskutočná architektúra. Prepojenie vonkajšej zelene a moderného interiéru Vás dostane na prvý pohľad. Reštaurácia je dvojposchodová, na prízemí je malé jazierko s veľkými nádhernými rybami, ktoré si môžete dokonca pohladiť, nájdete tam obrovskú maľbu hinduistického boha Ganesha či príjemné sedenie na zemi.
Poschodie prináša príjemné sedenie v prítmí, kde nám ale vadilo, že nebol prievan a stál tam vzduch. Čo ale stojí za vyskúšanie, je spustiť sa z druhého poschodia hasičskou tyčou dole! Áno, čítate dobre, hasičskou tyčou! :D


Touto reštauráciou končia moje typy na raw alebo vegánske možnosti v Ubude. Určite mi napíšte, ak sa do niektorej z nich pôjdete pozrieť..a čo duchovia?

Áno, s tými duchmi som Vás trochu oklamala..a vlastne nie, duchovia sú na Bali všade. V každom chráme, v každej soche a pri každej ceremónií. Buďte im otvorený a vpustite ducha Bali do svojho srdca :)













1 komentár: